-
El molí de Gualta - Català
El molí de Gualta
Alimentat per la força de l’aigua del rec del molí, aquesta construcció ha fet les funcions de molí fariner i arrosser, de central hidroelèctrica, de fàbrica de gel i de trull d’oli. L’edifici que es conserva avui en dia és fruit d’un seguit de reformes arquitectòniques que s’han succeït al llarg de 700 anys.
La notícia més antiga que es conserva del molí de Gualta és de l’any 1332. En aquell moment era propietat dels senyors de Gualta i estava format per un primer molí i un habitatge fortificat, separats pel canal i situats a les afores del poble. Més tard, als segles XV i XVI, i mostrant la importància d’aquest element, les defenses de l’edifici es van reforçar. Encara es conserven d’aquella època la torre sobre el canal que va unir les dues edificacions, el portal, un matacà i una espitllera.
Al segle XVII, llavors propietat del comte de Peralada, l’habitatge patí una gran remodelació, i al segle XVIII es va construir el segon molí.
Finalment, als anys 1914-1915 la Companyia Mundet de Torroella de Montgrí va aprofitar la força de l’aigua per modernitzar el territori amb la instal·lació d’una central hidroelèctrica. Aquesta va ser una de les primeres de la província i va arribar a subministrar electricitat a 29 poblacions veïnes. Als anys 1930-1935 es va ampliar la potència de la central i la força sobrant es va aprofitar per fabricar gel que es venia al mercat del Born de Barcelona. També va fer la funció de forn de pa, de trull d’oli i tenia moles per esmolar les eines dels ferrers de tall. El molí i la central van deixar de funcionar a inici de la dècada dels anys 70 del segle XX.
Esquema de funcionament d’un molí fariner amb els noms dels diferents elements: 1- Sala de moles, 2-Tremuja, 3- Moles, 4- Farinera, 5- Carcavà, 6-Pany de la canal, 7- Arbre, 8- Rodet, 9- Banc i alçador, 10- Canal de desguàs.
Antiga turbina i primer panell de control de la central elèctrica de Gualta amb operari (Fons: Ajuntament de Gualta).
-
El molino de Gualta - Español
El molino de Gualta
Alimentado por la fuerza del agua de la acequia del molino, esta construcción ha hecho las funciones de molino harinero y arrocero, de central hidroeléctrica, de fábrica de hielo y de almazara de aceite. El edificio que se conserva hoy en día es fruto de una serie de reformas arquitectónicas que se han sucedido a lo largo de 700 años.
La noticia más antigua que se conserva del molino de Gualta es del 1332. En ese momento era propiedad de los señores de Gualta y estaba formado por un primer molino y una vivienda fortificada, separados por el canal y situados en las afueras del pueblo. Más tarde, en los siglos XV y XVI, y mostrando la importancia de este elemento, las defensas del edificio se reforzaron. Aún se conservan de aquella época la torre sobre el canal que unió las dos edificaciones, el portal, un matacán y una aspillera.
En el siglo XVII, entonces propiedad del conde de Peralada, la vivienda sufrió una gran remodelación, y en el siglo XVIII se construyó el segundo molino.
Finalmente, en los años 1914-1915 la Compañía Mundet de Torroella de Montgrí aprovechó la fuerza del agua para modernizar el territorio con la instalación de una central hidroeléctrica. Esta fue una de las primeras de la provincia y llegó a suministrar electricidad a 29 poblaciones vecinas. En los años 1930-1935 se amplió la potencia de la central y la fuerza sobrante se aprovechó para fabricar hielo que se vendía en el mercado del Born de Barcelona. También hizo la función de panadería, de almazara de aceite y tenía muelas para afilar las herramientas de los herreros. El molino y la central dejaron de funcionar al comienzo de la década de los años 70 del siglo XX.
Esquema de funcionamiento de un molino de harina con los nombres de los diferentes elementos: 1- Sala molinera, 2-Tramoya, 3- Moleras, 4- Harnero, 5- Cárcavo, 6-Cerraja, 7- Árbol, 8- Rodezno, 9- Puente y Elevador, 10- Socaz.
Antigua turbina y primer panel de control de la central eléctrica de Gualta con operario (Archivo: Ayuntamiento de Gualta).
-
Le moulin de Gualta - Français
Le moulin de Gualta
Alimenté par la force de l’eau du canal d’irrigation du moulin, cette construction a été utilisée comme moulin à farine et à riz, de centrale hydroélectrique, d’usine à glace et de moulin à huile. Le bâtiment qui est conservé de nos jours est le fruit d’une série de réformes architecturales qui se sont succédé au long de 700 ans.
La nouvelle la plus ancienne qui se conserve du moulin de Gualta est de l’année 1332. À ce moment-là, il appartenait aux seigneurs de Gualta, et était formé par un premier moulin et une maison fortifiée, séparés par le canal et situés à l’extérieur du village. Plus tard, aux XVe et XVIe siècles, et démontrant l’importance de cet élément, les défenses du bâtiment ont été renforcées. De cette époque, on conserve la tour sur le canal qui a relié les deux édifications, le portail, un mâchicoulis et une meurtrière.
Au XVIIe siècle, à l’époque propriété du comte de Peralada, la maison a subi une grande remise à neuf, et au XVIIIe siècle le second moulin a été construit.
Finalement, en 1914-1915 la Compagnie Mundet de Torroella de Montgrí a tiré profit de la force de l’eau pour moderniser le territoire grâce à l’installation d’une centrale hydroélectrique. Celle-ci a été l’une des premières de la province et a fourni de l’électricité aux 29 localités voisines. Au cours des années 1930-1935 la puissance de la centrale fut augmentée et la force excédentaire exploitée pour fabriquer de la glace qui était vendue sur le marché du Born de Barcelone. Il a également fait office de four à pain, de moulin à huile et il avait des meules pour affûter les outils des forgerons de taille. Le moulin et la centrale ont cessé de fonctionner au début de la décennie des années 70 du XXe siècle.
Schéma de fonctionnement d’un moulin à farine sous les noms des différents éléments : 1-Salle ses meules, 2-Trémie, 3- Meules, 4- Huche, 5- Bol, 6-Vanne, 7- Arbre, 8- Roue motrice horizontale, 9- Banc et levier, 10- Canal.
Ancienne turbine et premier panneau de contrôle de la centrale électrique de Gualta avec opérateur. (Archive: Mairie de Gualta).
-
The Gualta Mill - English
The Gualta Mill
Powered by the power of the mill’s canal water, this construction has served as a flour and rice mill, a hydroelectric power station, an ice factory and an oil mill. The building that is preserved today is the result of a series of architectural renovations that have taken place over 700 years.
The oldest surviving record of the Gualta mill is from 1332. At that time it was owned by the Lords of Gualta and consisted of a first mill and a fortified dwelling, separated by the canal and situated on the outskirts of the village. Later in the 15th and 16th centuries, and illustrating its importance, the defences of the building were strengthened. The tower over the canal that connected the two buildings, the portal, a machicolation and a loophole, are still preserved from that period.
In the 17th century, then owned by the Count of Peralada, the house underwent a great renovation, and in the 18th century the second mill was built.
Finally, in the years 1914-1915 the Companyia Mundet of Torroella de Montgrí took advantage of the power of the water to modernise the region with the installation of a hydroelectric power station. This was one of the first in the province and came to supply electricity to 29 neighbouring towns. In the years 1930-1935 the output of the power station was increased and the surplus power was taken advantage of to make ice which was sold in the Born Market in Barcelona. It also served as a bakery, oil mill and had wheels to sharpen the tools of the blacksmiths. The mill and power station ceased to operate in the early 1970s.
Operational outline of a flour mill with the names of the different elements: 1-Stone floor, 2-Hopper, 3- Stones, 4-Meal box, 5-Spout floor, 6-Valve, 7-Tree, 8-Water Wheel, 9- Bench and elevator, 10-Canal.
Old turbine and the first panel control of the Gualta power plant with operator.